„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. október 26., szerda

Csendes Nóra - Zápor ​utca


Hamarosan megjelenik a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában Csendes Nóra: Zápor utca című regénye. A IV. Aranymosás pályázat nyertese hihetetlenül tehetséges, nem véletlenül jutott tovább a szigorú előolvasók/lektorok  rostáján. A történet a múltban és a jelenben jár, az egyik ötven évvel ezelőtt mutatja be a szerelmesek sorsát, míg a másik napjainkban játszódik, mai problémákkal küzdenek a főszereplők. Négy  blogger véleményét olvashatod erről a nem hétköznapi témájú könyvről, és esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét, ha velünk tartasz a blogturné játékán.


KÖNYV ADATAI
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2016. október 27
Eredeti megjelenés: -
Oldalszám: 384
Fordította: -
ISBN: 9789633997574


Kockáztatnál ​​a szerelemért?
Két történet – két tizennyolc éves lányról.
Ötven év választja el őket egymástól, és az életük nem is lehetne különbözőbb, mégis összeköti őket valami.
Bogi félénk gimnazista, Gergő pedig igazi vagány, aki több lányt bolondított már magába, mint amennyit meg tudna számolni. De mikor a szülők baráti nyaralása egy fedél alá kényszeríti őket, Bogi meglátja a kemény külső mögött az érzékeny művészt, aki a színpadra lépve álomszerű játékával önti dallamokba a benne lakozó fájdalmat.
Vajon lehet szerelem ennyire különböző emberek között?
Gergő különleges ajánlatot kap, és Boginak döntenie kell.
Egy kemény korszak sötét éveiben, az alföldi táj varázslatos ege alatt egymásra talál két fiatal. Amikor mindkettőjüket Budapestre küldi a családja, a lány azt hiszi, végre boldogok lehetnek együtt. De a fiú többre vágyik, kiútra… és a lány kegyetlen válaszút elé kerül.
Ki ez a lány, és hogyan fonódik össze a sorsa Bogi életével?
A regény a IV. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes műve. Az író a tizennyolc évével a kiadó legfiatalabb szerzője.
Megfordulhat az élet egyetlen pillanaton?
Kövesd a szíved!


Azt szoktuk mondani, hogy nagyon nehéz olyan könyvről írni, ami nem tetszett, mert valahogy az ember nem szívesen ír rosszat egy könyvről (főleg, ha recenzió). Én sokszor mégis úgy vagyok vele, hogy sokkal nehezebb olyanról írni, ami teljesen levett a lábamról, mert ilyenkor nagyon nehéz átadni az átélt érzelmeket úgy, hogy az olvasó is megértse azt, amit én érzek. Ilyen esetekben mindig rengeteg érzelem kavarodik bennem, amit szeretnék átadni, de leírva látni ezeket a gondolatokat teljesen más, mint ahogy azt elképzeltem, ezért lehet, hogy nem mindig jön át. Természetesen azért e bevezető, mert a Zápor utca teljesen elvarázsolt, és bizony most nehezen találom a szavakat..., de persze azért megpróbálom.

Szóval az események két szálon futnak, egyrészt az ötvenes években, ahol Róza és Samu, illetve a jelenben, Bogi és Gergő történetét ismerhetjük meg. Mindkét történet a lányok szemszögén keresztül tárul elénk, két teljesen különböző kor, különböző eszmék és különböző személyiségek. Valami mégis összeköti őket, sőt igazából elég sok hasonlóságot véltem felfedezni a két szál között. Talán mondanom sem kell, hogy mindkét esetben a szerelem áll a középpontban. Kezdjük időrendben Rózáékkal. Róza tehát az ötvenes években él vidéken családjával, egy nagyon nehéz korban. A lányokat ez időtájt még eléggé szigorúan fogták, fontos volt, hogy olyan férfit találjanak, aki fel tud mutatni valamit. Éppen ezért, amikor Róza rokonszenvet kezd érezni a faluba érkező Samu iránt, akinek nincsen se pénze se munkája, csak vágyai, titokban tartják kapcsolatukat. Rózáék családja nagyon szegény, ezért felküldik őt a fővárosba, hogy ott dolgozzon egy varrodába. Itt már úgy tűnik, hogy nyugodtan lehetnek együtt Samuval, azonban a férfi álmai egy jobb élet után egyre szélesebb szakadékot vág közéjük.

Bogi és Gergő története is közel állt a szívemhez. A 18 éves lány egy nyaraláson ismeri meg Gergőt, ahol a kezdeti furcsa pillantások után megkedvelik egymást. A 23 éves fiú tökéletes ellentéte Boginak. Bogi olyan kis ártatlan és naiv, a családjával jól megvannak, Gergő viszont már zűrösebb, otthon is problémás a helyzet. Persze ezek a különbségek még a nyaralásuk alatt annyira nem látszanak, ebben az elszigetelt burokban önmaguk lehetnek. Bogi az egyetem miatt felköltözik Pestre, ahol folytatják a kialakult kapcsolatukat. Ebben az új közegeben aztán kicsit megváltoznak a dolgok, Boginak rá kell eszmélnie, hogy mivel is jár egy komoly kapcsolat, Gergőnek is több és újabb oldalát ismerhetjük meg, szóval lesznek konfliktusok, édes kibékülések és miegymás.


Mindkét szál nagyon jól kidolgozott volt, talán Rózáéké egy picivel jobban tetszett, de lehet csak a kor miatt. Ami zseniális volt az egészben, az a párhuzam, amit végig éreztem a két történet között, mindezt úgy, hogy évtizedek választották el őket egymástól, ráadásul hatalmasak az értékrendbeli különbségek a két korszak között. Ez megmutatkozott az apróságokban, mint például, az első csók esete, vagy éppen ugyanakkor esett az eső, sütött ki a nap az elbeszélésükben, de mindkét helyen fontos szerepet kapott a nagyi szerepe, vagy a közös félelem a vidékről nagyvárosba való felköltözés miatt, és persze a magány, hogy a családtól távol kellett élniük a lányoknak. Mindketten csak fokozatosan tudták elfogadni a távolságot, és a tényt, hogy saját lábra kell állniuk. Érdekes volt látni ezt a sok hasonlóságot a két lány élete között, miközben tényleg nagyon különböző az élethelyzetük. De hát a szerelem, az minden korban szerelem, és azért sem Samu, sem Gergő nem könnyített a helyzetükön. Mindkettőjük döntését és érveit látom és értem, de mégsem tudtam megérteni őket. Egyébként volt még egy közös vonás a regényben, ami nagyon tetszett: ez a történetek elmesélésnek módja. Mindketten írtak, Róza levélben írta le életének ezt a meghatározó éveit, Bogi pedig naplóba zúdította érzéseit. Nekem példásul ez is tetszett. 

Azt azért bánatomra nem állíthatom, hogy boldog véget ért a regény, sajnos nem zárulhat minden történet heppi enddel. A két szál előbb-utóbb összeér, és megértjük minden mozzanatnak az okát. Azt mindenképpen meg kell jegyezzem, hogy Csendes Nóra gyönyörűen ír, nem csak az események alakításával, de a szavakkal is remekül bánik. A vége miatt picit mérges vagyok, mert habár igazán stílusosan lett lezárva, én nagyon szerettem volna egy picit belelátni még Bogiék életébe. De emiatt nem vonok le pontot, mert az egész élmény mindenképpen ötpontos volt!

Értékelés:5/5


NYEREMÉNYJÁTÉK

Négy állomás - négy könnyű kérdés a regényről illetve szerzőjéről! Nincs más dolgotok, mint minden állomáson beírni a megadott kérdésre a választ a rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Kérdés: Ki a szerző kedvenc magyar együttese?

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


További állomások

10.26 Könyvvilág
10.28 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése