„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2016. október 8., szombat

Kody Keplinger - Lying ​Out Loud – A hazugságháló


Egy új történet a The Duff - A Pótkerék világából! Ismerjétek meg Sonnyt, aki remekül hazudik, és ez látszólag megkönnyíti az életét, de végül csak a bajhoz vezethet...
Kody Keplinger új regénye szívbemarkoló, szórakoztató, elgondolkodtató és még vicces is, ráadásul a The Duff szereplői is tiszteletüket teszik benne!
Gyertek, tartsatok velünk a blogturnén, és nyerjétek meg a 3 ajándékkönyv egyikét!

A KÖNYV ADATAI
Kiadó: Könyvmolyképző
Megjelenés: 2016. október 11.
Eredetei megjelenés: 2015
ISBN: 9789633996584
Fordította: Szabó Krisztina

Sonny ​​Ardmore remekül hazudik. 
Arról, hogy az apja börtönben van, hogy az anyja kirakta őt otthonról, és éjszakánként titokban a legjobb barátnőjénél alszik. 
Talán Amy Rush az egyetlen, aki átlát Sonny hazugsághálóján, és mellette áll, bármi történjék is. Mindent megosztanak egymással: a titkaikat, a ruháikat… Sőt, még a Ryder Cross iránti utálatuk is közös. 
Ryder az új fiú a Hamilton gimiben, és megtestesíti mindazt, amit Sonny és Amy ki nem állhat: a srác egy beképzelt, sznob stréber. Csakhogy Rydernek van egy gyenge pontja: Amy. Le sem tagadhatná, hogy belezúgott. Úgyhogy amikor Ryder e-mailben randira hívja Amyt, a két lány úgy érzi, kihagyhatatlan alkalom kínálkozik a számukra. 
Úgy alakul, hogy Sonny egy egész éjszakát végigchatel Ryderrel, és őszinte borzalmára rádöbben, kezdi megkedvelni a fiút. Csakhogy van egy kis probléma: Ryder végig azt hitte, Amyvel beszélget. Úgyhogy Sonny bonyolult hadműveletet eszel ki, amivel rádöbbentheti Rydert, valójában mindig is őt akarta, nem Amyt. Képes lesz Sonny egészen az igazságig jutni a hazugságai segítségével, vagy végül Rydert és Amyt is elveszíti? 


Az írónő első könyvét, a DUFF-ot nagyon eltalálta, hiszen habár tinikről szólt, mégis Binacával és a kirekesztettség érzésével bármely korosztály azonosulni tud(ott). Így a kezdő kötetbe vetett bizalmamnak köszönhetően kíváncsian vártam a folytatást. A könyv fülszövege egy cuki tinisztorit ígér, és habár ezt valóban megkaptam, mégis úgy éreztem, hogy többről van itt szó, és nehezebb problémákat is feldolgoz a regény, mint ahogy az első ránézésre tűnik.
 
Ami azt illeti a könyv történetét nagyon jól ábrázolja a fülszöveg, éppen ezért nem is mennék bele túlságosan - csak egy picit. Van itt egy lány, Sonny aki mesterien fűzi a hazugságait onnantól kezdve, hogy kiskorában apja börtönbe került, és ezt eltitkolván gyerek fejjel kitalált egy szépítő füllentést. Ez a szokása azóta sem maradt el, egyedül Amy, a legjobb barátnője ismeri őt. Habár úgy tűnik már ő sem teljesen, hiszen utolsó nagy csalódását már neki sem árulja el. A helyzetét nem könnyíti meg a Ryder-ügy sem. Ahogy az olvasható fentebb, a fiú első látásra irritálja mindkét lányt, viszont Sonny egy éjszakai chatelés alkalmával rádöbben, hogy több van benne, mint azt gondolja. A gond csak az, hogy Rydernek Amy tetszik, ráadásul egy félreértés miatt azt gondolja, hogy vele beszélt egész éjszaka. Ez első olvasatra még nem lenne megoldhatatlan probléma, Sonny viszont amikor ráeszmél a bakira, ahelyett hogy helyesen cselekedne, azt teszi, amihez a legjobban ért: hazudik. Csakhogy itt már nem egy egyszerű gyermeki füllentésről van szó, hanem átveri Rydert, aki megbízik benne, és legjobb barátnőjét is. Ahogy haladtam a könyvvel úgy éreztem, hogy habár egy hazug embernek nem szabadna pozitív karakternek lennie, mégis valahogy teljesen együtt tudtam érezni Sonnyval, hiszen hazugságai egy magányos kamasz lány kétségbeesett segélykiáltásai voltak. Még ha ez elsőre nem is volt teljesen egyértelmű.


Én nagyon szeretem az olyan könyveket, amelyekben - az esetleges szerelmi szál mellett - a barátság is nagy hangsúlyt kap. A LOL pedig ilyen volt. Megvoltak a gondok természetesen Ryderrel is, de mégis talán az olvasónak jobban fáj az, amikor gyermekkori legjobb barátnőjét csapja be az ember. Amy és Sonny nagyon különbözőek: Amy a gazdag lány, akinek nem kell küzdenie semmiért, ráadásul gyönyörű és kedves. Sonnynak viszont szegény családja van, apja börtönben van, neki dolgoznia kell iskola mellett, és még nagyszájú és morgós is hozzá. Úgy látszik az írónő szereti a házsártos főszereplőket... Persze ezek mind csak látszólagos dolgok, mindkét lánynak vannak erősségei és hibái is, de kell egy kis idő, amíg erre ráeszmélnek. De természetesen azért Ryderről sem feledkezem ám meg: ami nagyon tetszett benne, hogy nem egy tökéletes és népszerű fiú a gimiben, akiért minden lány olvadozik. Nem ő - első látásra - egy idegesítő stréber, aki mindig bosszantó megjegyzéseket tesz. Ráadásul ízig-vérig kamasz, aki először a felszín alapján ítéli meg a két lányt. Szóval én bírtam, mert aztán persze megismeri mélyebben Sonnyt is, és átértékel mindent, amit róla gondolt.

Aminek egyébként szintén örültem, hogy visszatért Bianca és Wesley is, mégpedig azon a szálon, hogy mint kiderült a fiú Amy bátyja. Szóval a nosztalgia kedvéért kaptunk tőlük néhány szerelemes és természetesen veszekedős jelenetet is, de ne aggódjon senki, nagyon boldogok! :D

Talán egy picit kevesebb volt ebben a történetben, mint a DUFF-ban, de azért akadt némi mondanivalója is a könyvnek. Természetesen főleg Sonny vonatkoztatásában, akinek a családi élete bonyolultabb és szomorúbb, mint gondolnánk, csak nagyon jól titkolja, és hazugságok alá rejti. De az egész szól még első szerelemről is, barátságról és arról, hogy mennyire vagyunk hajlamosak elítélni másokat csak a felszín alapján. Aki már előzőleg megszerette az írónő stílusát, annak mindenképpen ajánlom, de igazából bárki másnak, mert olyan nagyon nem függ össze az első kötettel.

Értékelés: 5/4.5


Blogturné extra - A borítókról

Amikor először megláttam az eredeti borítót, vegyes érzelmeim voltak, mert a betűk kiemelése nagyon tetszett, ez ugyebár hasonlít az első könyvhöz. Viszont a rajta szereplő emberek valamiért nem voltak túl szimpatikusak, így örülök annak, hogy - a legtöbb kiadással ellentétben - a Könyvmolyképző Kiadó a jelenlegit választotta. Én úgy érzem, hogy illik Sonnyhoz. 




NYEREMÉNYJÁTÉK

A LOL-ban a The Duff szereplői is felbukkannak, éppen ezért az első könyvre emlékszünk vissza a játék során.
Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a feladatotok, hogy rájöjjetek, kitől is hangzottak el a szavak, és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Megéri ügyesnek lenni, hiszen 3 példányt sorsolunk ki köztetek. És mivel jó fejek vagyunk, annyit segítünk, hogy a moly.hu-ról gyűjtögettünk ;)



"– Ez hát A skarlát betű – mondta, miközben becsukta a könyvét. – Élveztétek, gyerekek?"


Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A sorsoláson csak azok vesznek részt, akik minden állomáson helyesen válaszolnak - válaszaitokon utólag nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük, melyre kérjük, 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



További állomások

10.08. - Könyvvilág
10.10. - Dreamworld
10.12. - Deszy Könyvajánlója
10.14. - Letehetetlen
10.16. - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése