„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. június 14., szerda

Leila Sales: This ​Song Will Save Your Life – Éld az életed!


A Könyvhétre érkezett a Menő Könyvek jóvoltából Leila Sales különleges regénye, a This Song Will Save Your Life, ami már tízezreket hódított meg világszerte.
A különleges stílusban megírt minőségi ifjúsági regényről a blogturné csapata meséli el a véleményét. Tarts velünk, és nyerhetsz is egy példányt a műből a Menő Könyvek felajánlásában.



KÖNYV ADATAI
Kiadó: Menő Könyvek
Megjelenés: 2017. május 26.
Eredeti megjelenés: 2013
Oldalszám: 264
Fordító: Rácz Kata
ISBN: 9789634033769
Azt hiszitek, hogy olyan könnyű megváltozni.
Azt hiszitek, hogy könnyű, pedig nem az.
Elise Dembowski nem riad vissza a kemény munkától. Sőt, kimondottan élvezi. Kivéve talán azt, amikor az addigi legfontosabb feladatra vállalkozik: népszerű lánnyá akar válni. Csakhogy rettenetesen mellélő, és minden a darabjaira hullik körülötte. 
Elise helyzete még rosszabb, mint azelőtt – ha ez egyáltalán lehetséges. Egészen addig, amíg be nem téved egy underground szórakozóhelyre, és ezzel kinyílik előtte egy ajtó egy világba, amelyről azt sem tudta, hogy létezik. Egy olyan világba, ahol úgy tűnik, egy népszerűtlen középiskolásból egyik napról a másikra felkapott DJ válhat. Elise végre megkapja, amire mindig is vágyott: elfogadást, barátságot és talán a szerelmet is. Ám a valóság ismét fenyegetően közbelép. 
Leila Sales üdítően eredeti és vicces stílusban mesél az egyéniségről, kapcsolatokról és a zene erejéről, amely közelebb hozza egymáshoz az embereket. 
14 éven felülieknek ajánljuk

A Menő Könyvek kiadónál jelent meg idén májusban a This Song Will Save Your Life c. könyv. Őszintén meg kell, hogy mondjam, fogalmam sincs, hogy a borító és a fülszöveg alapján mire számítottam, de az biztos, hogy nem arra, amit átéltem. Vagyis, oké, az biztos, hogy egy könnyedebb hangvételű történetre. Hiszen akármennyire is jellemzi a történetet egyfajta fanyar humor, azért mégiscsak nehéz témát dolgoz fel. De erről később.
A történetünk főhőse a középiskolás Elise, aki - ahogy a fülszövegben is látszik - nem túl népszerű az iskolában, vagyis jobban mondva egyáltalán nem az, ezért elhatározza, hogy ezen változtat a következő tanévben. Az egész nyarat azzal tölti, hogy olyan magazinokat olvas és olyan zenéket hallgat, amiket a szerinte népszerű lányok teszik, kidobja a régi ruháit, azaz minden apró részletet kitervel, hogy hogyan fog viselkedni, öltözködni, hogy menőbb legyen. Azonban hamar rá kell jönnie, hogy a hónapokig tervezett viselkedése mit sem változtatott az eredeti véleményükön, és ugyanúgy elutasítják őt, mit azelőtt. A könyv eme első fele nagyon lehangoló, amit csak tovább fokoz a lány - és itt SPOLIERES leszek - öngyilkossági kísérlete is. Akár figyelemfelkeltésből tette, akár nem, az nagyon látszik, hogy Elise szenved, mivel mások nem fogadják el - akármit is tesz érte -, ő se tudja saját magát, ami eléggé mélyre húzza őt.
A regényünk második részében aztán kikukucskál a nap a felhők közül, hiszen Elise egy véletlen folytán kezdi megtalálni önmagát. Az egész egy bizonyos Star nevű szórakozóhelyen kezdődik, ahol megismerkedik két nyitott lánnyal, Vicky-vel és Pippával, akik szinte rögtön elfogadják őt. Ami azonban igazán kezdi helyrebillentetni a dolgait, hogy a klubban lehetősége van azokat a zenéket hallgatni, amiket ő szeret, majd pedig miután bepillantást nyer a zeneszolgáltatás világába, maximalista lévén elkezdi kitanulni, hogyan is működik ez. A lány csütörtökönként DJ-ként szerepelhet egy menő klubban, ahol végre levetkőzheti gátlásait és önmaga lehet.
Elise úgy vélem egy remek szereplő, akivel sok fiatal azonosulni tud. A gimis évek nem könnyűek - ezt én is tanúsíthatom -, főleg akkor ha az embernek nincsen igaz barátja és magányos. Ami tetszett, hogy Elise-ről igazándiból nem derült ki, hogy hogy néz ki, nem lett beskatulyázva, hogy ezért vagy azért nem népszerű, egyszerűen csak egy lány, akit nem fogadtak be. A lánynál lassan indult be a fejlődés, nagy utat tett meg a történet végéig, de a végére azért csak beérett. Igazi kamaszként viselkedett, aki rengeteg rossz döntést hozott, észre sem vette, hogy ellöki magától a családját, és azokat az emberek, akik a barátai lehetnének. Mint mondtam is, sokat változott. 
,,- Hogy tudna bárki is utálni bárkit, amikor ott vagyunk együtt és ugyanarra a számra táncolunk? A tánctéren mind összetartozunk."
Ami szintén jót tett a történetnek szerintem, hogy hús-vér reális szereplőket vonultatott fel. Senki sem volt kiemelkedő egyéniség, hibátlan, főleg a főszereplő nem, ami nagyon valóságszagúvá tette. Nem volt hős lovag, aki megmentette a lányt - és most szándékosan nem említek egy Char nevű DJ-t, aki azért kissé összezavarta Elise-t -, a szülők, a barátok is mind hibáztak, kiakadtak, veszekedtek, nevettek, sírtak, emberként viselkedtek. 
A történet tehát nekem sokkal jobban tetszett, mint vártam volna. A felnőtté válás nem könnyű, az ember nem is gondolná, hogy mennyi negatív gondolat férkőzhet egy kamasz fejében, emellett viszont micsoda apróságok teszik őket boldoggá. Nehéz kor, de megvannak a szépségei, és ezeket nagyon jól bemutatja a könyv. A 14-es korhatár azért nem véletlen.

Értékelés: 5/4

NYEREMÉNYJÁTÉK
A könyv hősnője, Elise mindig is imádta a zenét, így nem is meglepő, hogy DJ-nek állt. A mostani játékunkból kiderül, hogy ti mennyire ismeritek a dalokat.

A játék során megmutatunk pár olyan dalt, amit az írónő is ajánl, nektek pedig a feladatotok, hogy beírjátok a Rafflecopter dobozba a dalszöveg alapján, hogy mely dalokról van szó.


oh elise it doesn't matter what you say
i just can't stay here every yesterday
like keep on acting out the same
the way we act out
every way to smile
forget
and make-believe we never needed
any more than this
any more than this



Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az általunk megküldött értesítő e-mailre. Sok szerencsét!



a Rafflecopter giveaway



További állomások

06.14. - Könyvvilág
06.16. - Dreamworld
06.20. - Kelly olvas
06.22. - CB olvas
06.24. - Sorok Között

2 megjegyzés: