„Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy írni veszélyes, mert nincs rá garancia, hogy a szavaidat ugyanolyan hangulatban olvassák majd, mint amilyenben leírtad őket.”

/Jojo Moyes – Az utolsó szerelmes levél/



2017. augusztus 14., hétfő

Joss Stirling: Summer


Megjelent Joss Stirling nagysikerű fanatsy sorozatának befejező kötete a Menő Könyvek Kiadó jóvoltából. A záró részben még egyszer utoljára belemerülhetünk a savantok világába, ezúttal Summerrel a főszerepben.  A turné menetét három állomáson keresztül követhetitek végig, és nyerhettek egy példányt a könyvből.
KÖNYV ADATAI
Kiadó: Menő Könyvek
Megjelenés: 2017. július 19.
Eredeti megjelenés: 2016
Oldalszám: 280
Fordító: Halmai Gergely
ISBN: 9789634033783
3961751_5.jpgTúlélhet-e a szerelem titkok és hazugságok közt?
Summer életére szörnyű árnyék borul. Elszívja az erejét, irányítja a tetteit, és azzal fenyeget, hogy a jövőjét is tönkreteszi.
Egy kockázatos küldetés ideiglenes szabadulással kecsegtet.
Summernek a telepatikus képessége segítségével kell megtalálnia a célpontot, és kiderítenie az igazságot.
Hal Robinson katona. Semmi sem téríti el a céljától. Győztes típus. Ám amikor összetalálkozik Summerrel, életének eddigi fontossági sorrendje lassan megváltozik.
Bízniuk kell egymásban, ha meg akarják védeni a savantok közösségét. De vajon a saját titkaik nem állnak-e a boldogulásuk útjába?
A Lélektársak-sorozat ezzel a kötettel lett teljes.







Egy korszak lezárult! Igen tudom, többször írtam már ezt egy sorozat befejezésekor, de ha egyszer tényleg így van? A Lélektársak sorozatra pedig fokozatosan igaz, hiszen viszonylag sok, hat részből áll, és őszintén már nem tudnám pontosan megmondani, mikor olvastam az első részt. Ráadásul szerintem a fantasy szál is egyedi, a savant képességekkel, és erős romantikus szált magával hozva a lélektársak felkutatásának bonyodalmaival. A szerelem megtalálása tehát minden részben fontos szerepet kap, és mivel nagyrészt fiatalokról szólnak a könyvek, a bájos vonás is elég nagy számban megtalálható a részekben, de ez szerintem a sorozat rajongóinak egyáltalán nem okoz problémát, hiszen így szerettük meg a könyveket a kezdetektől.

A befejező kötet tehát Summer narrációján keresztül zajlik, de nemcsak az ő történetét ismerhetjük meg, hanem - végre! - Victor Benedictét is. De kezdjük Summerrel. A lány már az előző kötetekben is igencsak felkeltette a figyelmemet, mindig is amolyan titokzatos, jó kislányként gondoltam rá. Az is egyértelműen lejött, hogy a titkai a családjára vonatkoznak, és most kiderül, hogy miről is van szó pontosan. Summernek nagyon nehéz élet jutott ki osztályrészül, a családtagok képessége rettenetesen lett ,,összehozva". A lány képessége a gondolatolvasás, ami áldás és átok egyben. Főleg a bátyja közelében, akit a saját képessége teljesen tönkretett, ő ugyanis hangokat hall, olyanokét, akik régebben azon a helyen beszéltek, ahol ő tartózkodik, és sokszor összekeveredik a valóság a nem valódi hangokkal. Summer pedig mindezt látja a saját képességén keresztül. Ennél nagyobb probléma azonban édesanyja, aki egy igazi energiavámpír, rátapad az ember lelkére is kiszipolyoz mindent belőle. Ha a lány nem vigyáz, akkor az anyja minden életet elszív belőle. Ezek után nem csoda, hogy Summer egyetlen barátját sem akarja meghívni otthonába. A barátainak azonban most rettenetesen szüksége van Summer képességére, ugyanis Victor úgy döntött, hogy saját kezébe veszi a lélektársával kapcsolatos dolgok irányítását, és elutazik Afganisztánban megkeresni őt. Summer néhány Benedict fiúval és a Robinson fivérekkel útnak, indul, hogy megtalálják a tékozló testvért.


Az előző részek: saját példányaim

Úgy tűnik a záró részben már csak a rejtélyes szereplők maradtak, mert ha Summer titokzatos volt - korábban és most is - akkor Victor Benedict százszorosan az! Victor az a szereplő, aki már az első részben is izgatta a fantáziámat: zárkózott, veszélyes és persze ultradögös, már tűkön ülve vártam, hogy ő is megtalálja a lélektárát. Az előző részben Crystal elmondta neki, hogy a lélektársa Afganisztánban van, ráadásul börtönben. Hogy miért, azt persze senki sem tudta, és mivel Victor nem az a típus, aki kivárja, hogy a többiek majd kiderítik, egymaga indul el a lány megkeresésére. Persze a Benedict család többi tagja sem hazudtolja meg önmagát, miután kiderül Victor egyéni akciója, ők is a tettek mezejére lépnek, és a legmakacsabb Benedict fivér után indulnak.

Így kerül tehát Summer és Victor is Afganisztánba. A lányt a Benedictek mellett katonák is elkísérik az útra, így ismerkedik meg az egyik Robinson fiúval Hallal. Az előző kötetekben már találkoztunk sokféle a savant léthez való hozzáállással, volt olyan, aki tisztában volt vele, akinek fogalma sem volt róla, aki nem akarta elhinni, de olyan még nem volt, hogy tudott róla, de ő maga nem tartozott közéjük. Úgy tűnik, Hal ezt a csoportot erősíti, hiszen habár testvéreinek megvannak a maguk képességei, őneki nincs, éppen ezért nem is igazán van oda ezért a savant dologért. Hal és Summer kapcsolata igencsak magasfeszültségen indul, kezdetben Hal ellenségesen viselkedik a lánnyal, azonban miután kiderül, hogy Summer több egy pink bőröndös visszafogott lánynál, már be is indul a kémia közöttük. Persze itt jön a kérdés, hogy lehet-e jövője egy olyan kapcsolatnak, ahol az egyikük nem savant?

A Lélektársak utolsó részét is a szívembe zártam, hiszen Summer és Victor is remek szereplők voltak. Miután már láttam mindent, azaz olvastam az összes részt, megállapítottam, hogy 6 könyv után is az első, azaz Sky története volt a kedvencem. Úgy tűnik ennél a sorozatnál igaz a mondás, miszerint az első az igazi. Persze örülök, hogy elolvashattam az összes részt, mert nagyon szuper és édes kis történetek voltak ezek, éppen ezért a sorozat kedvelőinek is csak ajánlani tudom, hogy olvassák a befejező részt is, hogy felkerüljön az a bizonyos pont az i-re! Így teljes a Lélektársak a sorozat!

Értékelés: 5/4



NYEREMÉNYJÁTÉK
A savantok története lezárult Summer kötetével, azonban a turné állomásain még egy kicsit visszatekintünk az előző kötetekbe. A sorozat szereplőinek egyik legnagyobb kihívása, hogy megtalálják a lélektársukat, és ezáltal kiteljesedjenek. A nyereményjátékunk is ehhez fog kapcsolódni, a három blogon leírásokat fogtok találni egy-egy savant párosról, akik a korábbi részekben már rátaláltak egymásra Nincs más feladatotok, mint megfejteni, hogy kikről szól a jellemzés, és beírni a rafflecopter megfelelő sorába a két nevet.

Egy ilyen társaságban, ahol valaki mindig babja keveredik, az első párosunk egyik tagjának képessége igazán hasznos, hiszen megnyugtató ereje által a konfliktusok elsimításának szakértője. A pár másik tagja pedig a tárgyak múltját, történtét képes megérezni.


Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk!



Állomások
08.14. Könyvvilág blog
08.16. Kelly&Lupi olvas
08.18. Dreamworld blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése